Doktor Tavsiyeleri
Tavuk eti yağsız, proteince zengin ve kısa lifli oluşu nedeniyle çiğnenmesi ve hazmı kolay bir gıdadır. Tavuk, ekonomik oluşu sayesinde bol miktarda tüketilebilecek en önemli protein kaynaklarından biridir.
Doktor Tavsiyeleri
Et, tavuk, balık, süt ve türevleri ve hatta kuru baklagiller insanın beslenmesinde birinci derecede önem taşıyan protein, B vitaminleri, demir, çinko kalsiyum gibi besin öğelerinden zengindir. Besin tüketim dengesizliği okul çağı çocukları için de önemlidir. Bu çağ çocukların beslenmesinde büyük önem taşıyan süt-yoğurt tüketimi genelde yetersiz olduğu kadar, çocuklar arasında çok geniş farklılıklar bulunmaktadır.
Doktor Tavsiyeleri
Besin tüketim dengesizliği, eğitim, sağlık ve diğer sosyal haklardan yararlanmadaki eşitsizliklere bağlı olarak ülkemizde hem gelişmiş, hem de gelişmekte olan ülkülerin sorunları bir arada yer almaktadır. Sosyal eşitsizliklerin beslenmeye etkisi doğum öncesi dönemde başlar. İnsanın en önemli organı olan beyin ana rahminde ve doğumu izleyen ilk 2-3 yıl içerisinde gelişir. Doğum öncesi dönemde beyin gelişimini etkileyen besin öğelerinin başlıcaları iyot, demir, çinko, folik asit, B-12, B-6, E ve A vitaminleri ve elzem yağ asitleridir. Kadınların gebelik öncesi ve sırasında bu besin öğelerini yeterince alamamaları çocuğun beyin özürlü olarak doğma riskini artırmaktadır.
Doktor Tavsiyeleri
Çocukların 5 besin grubundan yeterli miktarda tüketmesine dikkat etmek gerekir. Tüm besin gruplarında yer alan yiyecekleri onlara sevdirmek gerekir. Besinlerin ne gibi faydaları olduğunu örneklerle anlatmak faydalı olacaktır.
Doktor Tavsiyeleri
Tavuk eti kesilecekse, "ahşap" et tahtası değil; "mermer tezgâh" ya da plastik türevlerinden yapılmış kesme blokları kullanmalı.
Doktor Tavsiyeleri
Tavuk eti satın alındıktan hemen sonra ya pişirilmeli ya da buzdolabında korunmalıdır.
Doktor Tavsiyeleri
Tezgâhınızı, et kestiğiniz bıçakları ve tahtaları, lavabonuzu, eti koyduğunuz diğer yerleri ve ellerinizi; yemek pişirmeye başlamadan önce sabunlu ve sıcak su ile yıkamaya özen gösteriniz.
Doktor Tavsiyeleri
Kuş Gribi viral bir hastalıktır. Kanatlı hayvanlarda ortaya çıkar. İnsanlara da bulaşabilmektedir. Ancak bunun için pek çok unsurun bir araya gelmesi gerekmektedir. Türkiye'de bugüne kadar görülmeyen bu hastalığın kanatlı hayvanlarda ortaya çıkması için temel kaynak, göç eden su kuşlarıdır. Bu kuşlar virüsü taşırlar ve göç yollarındaki kanatlılar için potansiyel bir tehlike oluştururlar. Bu kuşların özellikle dışkılarıyla çıkardıkları virüsün, direkt ve/veya indirekt olarak kanatlı sürülerine bulaşması ile hastalık başlar ve yayılır.